Felnőttképzési törvény változása HR-eseknek

Felnőttképzési törvény változása: 12 HR-es kérdés céges képzések kapcsán

Szerző: Timár Krisztina

2020.10.14.

A felnőttképzési törvény 2020 szeptemberével jelentősen megváltozott. 

A változás egy mondatban összefoglalva: Mostantól minden vállalati képzést be kell jelentened az államigazgatás Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerébe (FAR), függetlenül attól, hogy külsős vagy belsős tréner tartja, van-e vizsga a végén, ad-e képesítést vagy tanúsítványt.

Szabó Rita felnőttképzési szakértővel beszélgettünk egy 90 perces élő adás keretében arról, hogy a törvény változása hogyan érinti a HR-esek munkáját.

Felnőttképzési törvény videó

➜ Megnéznéd a teljes előadást?

Kattints ide, és elküldöm neked a videót emailben

A beszélgetés alapján a 12 leggyakoribb kérdést foglaltam össze ebben a cikkben.

1. Hogyan érinti a HR-eseket a Felnőttképzési törvény változása?

A 2020. szeptember 1. után induló (céges) belső képzéseket az állam felé be kell jelenteni. Adatot kell szolgáltatni a munkavállalókat érintő képzésekről, legyen szó belsős (belső tréner vagy kolléga által tartott) vagy külsős (külső szakértő vagy tréner által tartott) képzésről. 

A vállalatok innentől kezdve képző cégeknek számítanak.

2. Mi a jogalkotó célja a felnőttképzési törvény módosításával?

Adatgyűjtés a vállalatoknál folyó képzésekről, munkaerőpiaci folyamatok nyomon követése, a hazai képzési rendszer fejlesztése, felnőttképzési statisztikák javítása. Hosszú távon akár azon cégek támogatása is megtörténhet, akik kiemelten foglalkoznak a munkavállalók képzésével.

3. Milyen képzéseket kell bejelenteni a FAR rendszerébe?

Azon képzéseket kell bejelenteni, amelyek a következő három kritérium közül mindháromnak megfelelnek:

1. Célirányos
2. Szervezett,
3. kompetencia kialakítására vagy fejlesztésére irányul.

Például: Készségfejlesztő tréningek, vezetői tréningek, szakmai oktatások

4. A kötelező munka és tűzvédelmi oktatásokat be kell jelenteni?

Igen, mind az új belépők kötelező tűz- és munkavédelmi oktatása, mind az éves ismétlő munka- és tűzvédelmi oktatás bejelentés köteles.

5. Akkor is be kell jelenteni egy képzést, ha nem zárul vizsgával?

Attól, hogy egy képzés végén nincs vizsga, vagy nem kapnak a résztvevők tanúsítványt, még bejelentés köteles, amennyiben a 3.-as pontban említett három tulajdonság egyszerre fennáll, azaz a képzés célirányos, szervezett, és kompetencia kialakítására vagy fejlesztésére irányul.

6. A nyelvoktatás is bejelentés köteles?

Attól függ, hogy mi a célja. Amennyiben egy meghatározott tanmenetet követ és a cél például egy nyelvvizsga letétele, akkor bejelentés köteles. Amennyiben csak gyakorlás, beszélgetés folyik idegen nyelven és nincs kifejezett kimeneti cél vagy tanmenet, akkor nem bejelentés köteles.

7. Az új belépők onboarding-ja bejelentés köteles?

Attól függ, hogy mit tartalmaz az onboarding.
 
Amennyiben ez csak az új munkavállaló körbevezetése, információ átadás a vállalati kultúráról, szabályzatok átadása olvasásra – akkor ez nem bejelentés köteles. 

Amennyiben viszont a folyamat része például a munkavégzéshez szükséges eszközök, szoftverek használatának betanítása, akkor azt már be kell jelenteni.

8. Mi azok a képzés típusok, amiket biztosan nem kell bejenteni?

A Coaching, workshop nem bejelentés köteles, mert ezeknél a tanulás menete és iránya nem előre definiált, menet közben alakul.

Nem kell bejelenteni a konferenciákon való részvételt sem, a termékbemutatókat, vagy ha online videótárakból tanulnak a kollégák külső segítség nélkül.

9. Mit kell bejelenteni és hová?

A bejelentéshez egy új felület készült, ez a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerébe (FAR).

Link a belépéshez: https://far.nive.hu

Az ügyfélkapud segítségével tudsz majd belépni.
Itt kell először a vállalatnak kérnie, hogy képzőként nyilvántartásba vegyék. (Ehhez szükséges, hogy a vállalat tevékenységi körébe fel legyen véve a 8559 – egyéb oktatás ). 

A nyilvántartásba vétel díja 15.000 Ft, a befizetésről szóló banki igazolást a regisztrációs folyamat közben csatolni kell. (A banki utaláshoz szükséges hivatkozást viszont menet közben generálja a rendszer, így a regisztrációt és a befizetést egy időben kell intéznünk)

Amennyiben megkaptuk a nyilvántartási számunkat, megnyílik az a felület, ahol a képzéseinkről kell adatot szolgáltatni.

10. Milyen dokumentumokra van szükségünk képzésszervezés során?

Felnőttképzési szerződés a résztvevőkkel: ezt szóban is meg lehet kötni, ami azt jelenti, hogy a képzés elején tájékoztatót tartunk a résztvevőknek arról, hogy felnőttképzésen vesznek részt, mi a képzés célja, tartalma, időzítése, egyéb fő paraméterei. A szerződés létrejöttét utólag kell tudni igazolni, ez lehet egy jelenléti vagy az ITM tájékoztatóban részletezett egyéb mód is.

Adatkezelési tájékoztató és adatok továbbításáról szóló nyilatkozat: A résztvevőket tájékoztatni kell a képzéshez tartozó adatkezelésről, valamint arról a lehetőségről, hogy bizonyos személyes adataik továbbítását a far.nive.hu felé letilthatják. A képzés résztvevőinek nyilatkozniuk kell, hogy akarnak-e élni ezzel a lehetőséggel. (Ha nem engedélyezik a továbbítást,  az alap adataikat akkor is be kell jelentened jelenleg az oktatási azonosító létrehozásához.)

Nyilatkozat tanúsítvány igényléséről: A résztvevőktől azt is meg kell kérdezni, hogy kérnek-e a képzésről far.nive.hu által generált tanúsítványt.

11. Ha külsős cég tartja a képzést, akkor kinek kell bejelenteni?

Attól függ, hogy ki látja el a képzésszervezői feladatokat.

Amennyiben ez a vállalat, például a vezetők vagy a HR határozza meg a képzés célját, felépítését, tartalmát, kijelöli a résztvevőket, ebben az esetben a munkáltató feladata a bejelentés.

Amennyiben a kollégánk egy nyílt képzésen vesz részt, ahol más cégtől is jelen vannak, akkor a külső képző cég feladata a bejelentés. (Ennek meglétéről nyilatkozni is kell a képzés költségként történő elszámolásához.)

12. Mennyi időnk van egy képzés bejelentésére?

A képzéseket a képzés indulásának napján, vagy legkésőbb 3 munkanapon belül be kell jelenteni. 

Maradtak még benned kérdések a felnőttképzési törvény változásai kapcsán?

Akkor érdemes megnézned a beszélgetés teljes felvételét, amit a lenti gombra kattintva tudsz elérni.

111 Shares
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>