Irodai karácsonyi hangulat

Karácsonyi hangulatteremtés az irodában [10 gyorstipp]

Szerző: Timár Krisztina

2019.12.10.

Szeretnél pár egyszerű ötlettel ünnepi hangulatot teremteni az irodában? Ebben a cikkben 10 céges büdzsét kímélő ötletet gyűjtöttem össze, hogy a munkahelyre is könnyedén varázsolj karácsonyi hangulatot. Vigyázz, a kollégák imádni fogják!

Nincs szükség óriási céges büdzsére ahhoz, hogy év vége felé közeledve igazi karácsonyi hangulat legyen az irodában. Sokszor csak pár jó ötletre van szükség, és máris jobb a hangulat, és a kollégák is könnyebben átvészelik az év utolsó napjait.

Ebben a cikkben pár egyszerű ötletet gyűjtöttem össze, amivel könnyedén ünnepi hangulatot teremthetsz a munkahelyeteken. Következzenek tehát az ünnepi ízek, illatok, mini csapatépítő ötletek.

1. DIY dekoráció

A karácsonyi hangulat központi eleme az irodákban a céges karácsonyfa. De mi van akkor, ha nincs lehetőséged az irodában a karácsonyfa állításra? Ekkor sincs veszve semmi, csak pár fenyőágra és apró díszre, valamint kézügyességre van szükségetek. Állítsatok össze néhány egyszerű asztali díszt, és tegyétek ki a recepcióra vagy a konyhába, open office-ban egy erre a célra kialakított kis asztalkára.

A műfenyő is jól mutat, a lényeg, hogy az ünnepi színek, a zöld, a piros, az arany és az ezüst legyenek többségben. Dekorációkat készíthettek különböző termésekből is, például csipkebogyó ágakból, tobozokból. Ha van kedve a csapatnak, készítsétek el közösen a dekorációkat!

Karácsonyi hangulat az irodaban

2. A piros az új zöld

A mikulásvirág a téli időszak és a karácsony egyik szimbolikus szobanövényévé nőtte ki magát. Nekem az egyik személyes kedvencem, egyszerűen imádom az élénk piros színét. Nem csak a lakásban, de az irodában is jól mutat. Nem túl drága, és ha többet veszel, akkor még a legszürkébb iroda hangulatát is fel tudjátok vele dobni.

Olyan helyekre rakd ki, ahol sokat látják a kollégák. Például a bejárat körül vagy a recepcióra, esetleg a folyóson is jól mutathat, vagy pihenő helyeken, tárgyalókban. Pár mikulásvirágtól a karácsonyi hangulat garantált lesz az irodában.

Karacsonyi hangulat az irodaban Mikulasvirag
Kép forrása: Twitter – @ApexOfficeSpace

3. Szaloncuki nass

A magyar háztartások évente 1 kilogramm szaloncukrot fogyasztanak, úgyhogy ha kedveskedni akarsz a kollégáknak, akkor pár csomag szaloncukorral egészen biztosan nem nyúlsz mellé. Vegyél különböző ízekben, és tedd a mikulásvirág vagy a karácsonyi fa, dekoráció közelébe. Bárki falatozhasson belőle, aki arra jár, egészen biztosan szeretni fogják!

És ha már túl vagytok az év végi hajtáson, rendezhettek “Milyen szaloncukort tartok a kezemben?” ízfelismerő versenyt is. A vállalkozó kedvű kollégák szaloncukrokat kapnak kóstolásra, és meg kell mondani a szaloncukor ízesítését. A jó hangulat garantált, a győztes természetesen kapjon egy csomag szaloncukrot.

Karacsonyi hangulat az irodaban

4. Varázslatos illatok

Az igazi karácsonyi hangulathoz az édes és fűszeres illatok is hozzátartoznak. Ahhoz, hogy az irodába finom illatokat varázsolj, a legegyszerűbb megoldást az illatgyertyák nyújtják. Viszont tűzvédelmi okokból ez a legtöbb irodában nem javasolt, ne is kockáztass!

Próbálkozz helyette például narancs vagy bármilyen karácsonyi aromájú illatdiffúzorral. Ezeket drogériákban vagy lakberendezési boltokban lehet kapni. Kis üvegcsék, a bennük lévő illatos folyadékból hosszú pálcikák párologtatják a légtérbe az illataromát. Egyáltalán nem intenzív az illatuk, így nem zavarsz majd vele senkit.

Ugyanez DIY verzióban: tűzdeljetek szegfűszeget vagy fahéj forgácsot narancsokba. Jól néznek majd ki, és az illatuk is kellemes lesz.

Karacsonyi hangulat az irodaban

5. Post-it karácsonyfa

Ha nincs lehetőség karácsonyfa állítására, és dekorációt sem tudtok készíteni, még akkor sincs veszve a karácsonyi hangulat. Legyen saját post-it karácsonyfátok! Csak egy nagy falfelületre és néhány csomag zöld postitre van szükségetek. Rakjatok ki egy nagy, háromszög formátumot a kis papírlapokból. Ha ügyesek vagytok, akkor piros vagy sárga színű postittel a díszeket is a “fára tehetitek”, de akár meg is rajzolhatjátok őket.

Postit karácsonyfája akár minden részlegnek is lehet, rendezhettek karácsonyfa szépségversenyt is belőle! Extra tipp: a postitekre karácsonyi jókívánságokat is írhattok egymásnak.

Karacsonyi hangulat az irodaban Postit karacsonyfa
Kép forrása: https://dunedindonnyjeandesignz.wordpress.com/

6. Jingle Bells

Az ünnepekre való ráhangolódást pár klasszikus karácsonyi zeneszám is segítheti. Nem azt mondom, hogy egész nap karácsonyi dalok szóljanak a számítógépedből vagy a HR szobából. De ki lehet nevezni egy-egy időszakot, mondjuk reggel egy negyed órát, vagy nap végén, amikor elindítotok egy-egy közismert számot, akár csak halkan, háttérzeneként lejátszva.

Csak annyi a teendőd, hogy rákeresel a YouTube-on a Christmas Songs-ra, és már játszhatod is a dalokat. Extra tipp: Írj körbe a kollégáknak, hogy kinek mi a kedvenc karácsonyi dala, és játszd le azokat.

7. Slow teázás

A téli hangulathoz jól illik a bekuckózás és a teázás. Munkahelyen az előbbire kevésbé van lehetőség, viszont egy jó hangulatú, közös teázást bármikor összehozhatsz a kollégákkal. Szerezzetek be pár doboz karácsonyi ízvilágú teát, különböző ízű mézeket, ha van akkor egy-két darab igazi gyömbért is. Aztán hirdess meg a kollégák körében egy közös karácsonyi teaivást.

Próbáljátok ki a különböző aromákat, és közben engedjetek ki, beszélgessetek. Az irodát belengi a karácsonyi hangulat, a finom illatok, és jól fog esni mindenkinek ez a közös lelassulás is.

Karacsonyi hangulat az irodaban

8. Gyömbérkeksz és más finomságok

Ha a csapat édesszájú, akkor érdemes beszerezni pár karácsonyi ízesítésű finomságot. Ha a bejglit már unjátok, akkor rendelhetsz vagy vehetsz pár doboz gyömbérkekszet, karácsonyfa formájú mézeskalácsot.

Akár süti sütő versenyt is hirdethetsz a kollégák körében. Akinek van kedve, süssön otthon valamilyen finomságot, és a cégnél szavazzátok meg, hogy melyik sütemény lett a legfinomabb! Ne felejtsd el megjutalmazni a cég legjobb cukrászait!

Karácsonyi hangulat az irodában

9. Csúnya pulcsi verseny

Bevallom őszintén, én még soha nem vettem részt ilyenen, de nagyon szeretnék 🙂 A csúnya pulcsim már megvan hozzá, már csak az kell, hogy mások előtt is megvillantsam!

A csúnya pulcsi versenyt van aki utálja, van aki lelkesedik érte, úgyhogy ha ilyet szervezel, akkor a részvétel mindenképp opcionális legyen. Vegyen részt rajta az aki akar, és találj ki hozzá valamilyen jópofa ajándékot is a nyertesnek. Ideális program egy laza napra, amikor az emberek nagy része fejben már úgysem a munkára figyel.

Karacsonyi hangulat az irodaban csunya pulcsis verseny
Kép forrás: Glassdoor – ChildCareCRM Office Photos

10. Fahéj és mézeskalács szórás

Ha sokat kávézik a csapat, akkor egy egyszerű trükkel a kávézást is ünnepi hangulatúvá teheted. Szerezz be pár zacskó fahéjat és mézeskalács fűszerkeveréket, Ezt bármelyik nagyobb élelmiszer boltban megteheted. Öntsd az illatos porokat fűszertartóba, majd tedd ki a konyhaasztalokra. Így bárki könnyen feldobhatja a napi kávéadagját.

Fokozza az összhatást, ha egész fahéj darabokat, akár néhány csillagánizst, szerecsendiót, kardamom magot is kiteszel tányérkába az asztalra.

Karacsonyi hangulat az irodaban

 

Egy dologra figyelj nagyon: ha a cégnél külföldi kollégák is dolgoznak, akkor ne ragadj le a karácsonyi hangulat koncepciójánál. Járj utána, vagy kérdezd meg a munkatársaidat, hogy nekik mit jelentenek az év végi ünnepek, számukra milyen díszek, illatok, ételek vagy italok jelentik a tökéletes ráhangolódást az ünnepekre.

45 Shares
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>